فیزیوتراپی سکته مغزی برای کمک به تخفیف عوارض سکته مغزی و همچنین افزایش توانایی های بیمار برای بازگشت به زندگی مستقل ضروری است.
در سکته مغزی، فیزیوتراپی نقش مهمی در روند توانبخشی دارد. به عنوان بخشی از تیم بین رشته ای، فیزیوتراپیست ها به طور هماهنگ با دکتر مدیر و سایر متخصصان توانبخشی همکاری می کنند تا یک برنامه توانبخشی جامع را برای بیماران سکته مغزی ارائه کنند.
برنامه توانبخشی و فیزیوتراپی سکته مغزی شامل فرآیند پویا ارزیابی، تعیین هدف، درمان و ارزیابی است. پوشش آن از مرحله حاد، از مرحله توانبخشی، تا مرحله جامعه را شامل می شود.
کل برنامه توانبخشی بر دو جزء کلی استوار است. اولین مورد شامل اقدامات پیشگیرانه با هدف حفظ یکپارچگی فیزیکی و به حداقل رساندن عوارضی است که از بازگشت عملکردی جلوگیری می کند یا طولانی می کند. این اقدامات باید بلافاصله پس از سکته مغزی شروع شود و تا زمانی که لازم باشد ادامه یابد.
جزء دوم، درمان ترمیمی است که با هدف ارتقاء بهبود عملکردی انجام می شود. این مرحله باید به محض اینکه بیمار از نظر پزشکی و عصبی پایدار باشد و توانایی شناختی و فیزیکی برای شرکت فعال در برنامه توانبخشی را داشته باشد، شروع شود. به طور خلاصه، اهداف مداخلات فیزیوتراپی سکته مغزی ارتقاء بهبود حرکتی، بهینه سازی عملکردهای حسی، افزایش استقلال عملکردی و جلوگیری از عوارض ثانویه است.
اهداف فیزیوتراپی سکته مغزی
مدیریت بیماران سکته مغزی به عنوان مراقبت های حاد در طول بستری حاد آغاز می شود و به محض تثبیت وضعیت پزشکی و عصبی بیمار به عنوان مراقبت های توانبخشی ادامه می یابد. علاوه بر این، ادغام مجدد بیماران در جامعه در مرحله مراقبت اجتماعی ادامه دارد.
1. مراقبت های حاد
اهداف:
- جلوگیری از سکته های مکرر
- کنترل علائم حیاتی، تغذیه کافی، عملکرد مثانه و روده
- جلوگیری از تشدید عوارض
- از سرگیری فعالیت های خودمراقبتی
- حمایت عاطفی و آموزش برای بیمار و خانواده
2. مراقبت های توانبخشی
اهداف:
- مدیریت حسی حرکتی
- بهبود تحرک عملکردی و استقلال
- پیشگیری و درمان عوارض
- کنترل وضعیت سلامت عملکردی
در فیزیوتراپی سکته مغزی، هم اهداف کوتاه مدت و هم درازمدت باید از نظر سطوح فعلی ناتوانی و پتانسیل بهبودی واقع بینانه باشند. اهداف باید توسط بیمار، خانواده و تیم توانبخشی مورد توافق دوجانبه قرار گیرند و باید در پرونده پزشکی با عبارات صریح و قابل اندازه گیری ثبت شوند.
در فیزیوتراپی سکته مغزی، برنامه مدیریت توانبخشی باید درمان های خاص برنامه ریزی شده و توالی، شدت، فرکانس و مدت مورد انتظار آنها را نشان دهد. اقدامات برای جلوگیری از عوارض سکته مغزی و سکته های مکرر باید ادامه یابد.
ورزش تحمل وزن فعال می تواند به عنوان وسیله ای برای بهبود کنترل حرکتی اندام آسیب دیده استفاده شود. معرفی و درجه بندی تحریک لمسی، حس عمقی، و جنبشی. و از ادم و درد جلوگیری می کند. در فیزیوتراپی سکته مغزی، تحمل وزن اندام فوقانی را می توان برای طولانی کردن یا مهار عضلات سفت یا اسپاستیک استفاده کرد و در عین حال عضلات غیر فعال را تسهیل کرد.
متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی پویش در اهواز خدمات تخصصی فیزیوتراپی و توانبخشی را برای بیماران مبتلا به سکته مغزی ارائه می دهند.